Welke Dyson kopen?

Ben jij ook eindelijk zo ver om over te stappen naar een steelstofzuiger of blijf je klooien met een ouderwetse stofzuiger? Het gemak van een draadloze steelstofzuiger is echt wonderbaarlijk te noemen, omdat je veel meer bewegingsvrijheid hebt en sneller de Dyson erbij pakt. Het enige wat je kan tegen houden is het stevige prijskaartje wat eraan vast hangt. Wat zijn nou de belangrijkste eigenschappen van de Dyson V-varianten. In deze review heb ik alles voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Je leest hier alles over de Dyson V-modellen.

Wat is een steelstofzuiger?

Steelstofzuigers zijn stofzuigers die draadloos werken en dus geen snoer bevat. Het voordeel hiervan is dat je de stofzuiger er sneller even bij pakt en niet loopt te klooien met draden en stopcontacten. Ze werken op een accu, waardoor je de steelstofzuiger in het laadstation moet hangen om regelmatig op te laden. De steelstofzuigers hebben zoals de naam al zegt de vorm van een steel. Een steelstofzuiger heeft net als een sledestofzuiger voor- en nadelen.

Voordelen Nadelen
Hij is draadloos. Door de accu zit je aan een bepaalde tijd die de accu heeft.
Je pakt hem er veel sneller bij voor een snelle schoonmaakbeurt. Het opvangbakje voor het stof is niet groot.
De mogelijkheid om verschillende opzetstukken op te zetten of een kruimeldief van te maken. Het prijskaartje

Waar moet je op letten bij een steelstofzuiger?

Welke steelstofzuiger is nou geschikt voor jou? Je moet met meerdere factoren rekening houden. Waar wil je hem voor gebruiken? Voor zomaar erbij om snel even te pakken of voor grotere schoonmaakklussen. Wil je een steelstofzuiger voor het stofzuigen van het hele huis, dan zijn er ook die krachtig genoeg zijn voor dat soort grote schoonmaakklussen. Als je een steelstofzuiger zoekt voor “erbij” om bijvoorbeeld alleen te gebruiken voor boven, dan heb je een minder krachtige nodig. Je hoeft dan ook niet steeds met je sledestofzuiger de trap op om de bovenverdieping te stoffen.

De accuduur is een belangrijke eigenschap voor een steelstofzuiger. Voor grote huishoudens heb je ook wel een accuduur nodig van minimaal 45 minuten. De accuduur valt meestal iets lager uit dan er werkelijk wordt aangegeven. Gebruik je de steelstofzuiger op de turbo-stand dan vreet de accu sowieso al veel meer energie, waardoor je sneller met een lege accu komt te zitten.

De parkeerstand is een handige optie niet zozeer een noodzakelijke. Als je aan het stofzuigen bent en je wilt even een tafel of stoel verschuiven, dan parkeer je de steelstofzuiger makkelijk rechtop zonder dat hij ergens tegenaan hoeft te leunen/steunen.

Het gewicht is ook wel iets om rekening mee te houden. Steelstofzuigers zijn sowieso al lichter dan een sledestofzuiger dus ook ideaal om langs het plafond te gaan. Als je in de hoekjes van het plafond wil komen, is het wel handig dat je geen zware steelstofzuiger hebt om de lucht in te houden. Het verschil in steelstofzuigers is ook nog groot. Er zijn steelstofzuiger van 3kg, maar er zijn ook varianten van 7kg. Het gewicht zit hem vaak in de motor en dan is de locatie van de motor wel van belang. Als de motor bovenaan de steelstofzuiger zit, dan voelt dit zwaarder dan wanneer de motor onderin zit. Als hij onderaan zit dan rolt hij eigenlijk mee over de grond. Zit de motor bovenaan, dan zit hij dichter bij je pols en dat voelt dus zwaarder.

Het geluidsniveau van een steelstofzuiger is wat harder dan die van een sledestofzuiger. Het harde geluidsniveau heeft te maken met het feit dat er geen stofzak in zit, want de stofzak dempt het geluid van een sledestofzuiger. Bij steelstofzuigers hebben ze gebruik gemaakt van lichter materiaal om het gewicht zo laag mogelijk te houden, maar daardoor is geluidsniveau ook harder.

De uitbreidingen die mogelijk zijn met een steelstofzuiger zijn ook een groot pluspunt. Er zijn verschillende opzetstukken die weer handig zijn voor verschillende ondergronden en schoonmaakklussen. Het fijne aan sommige modellen steelstofzuigers is dat ze ook om te bouwen zijn tot kruimeldief. Wil je een steelstofzuiger kopen, kijk dan welk accessoires je nodig hebt en welke opzetborstels je wilt gaan gebruiken.

Dyson

Dyson is het bekendste merk bij mensen, als het gaat om snoerloze steelstofzuigers. De makers van Dyson hebben al verschillende modellen op de markt gebracht en er komen nog nieuwe modellen aan. Ze zijn gekomen met de volgende modellen:

Dyson micro 1,5kg Prijsindicatie: €380
Dyson omni-glide Prijsindicatie: €399
Dyson V8 Prijsindicatie: €349
Dyson V10 Prijsindicatie: €449 – €499
Dyson V11 Prijsindicatie: €499 – €699
Dyson V15 Prijsindicatie: €699 – €799
De Dyson modellen tot Juli 2021

Dyson V8

De Dyson V8 heeft 3 modellen. Ze hebben de V8 Absolute, de V8 Motorhead en de V8 Animal. De Dyson V8 heeft een accu waarmee je tot wel 40 minuten constante zuigkracht hebt. De V8 is geschikt voor kleden, tapijten en houten vloeren dankzij de meegeleverde accessoires. Zet je de Dyson in turbo-stand dan gaat de accu maar 10 minuten mee, maar wel met een stofvrij resultaat. Dit model is ook makkelijk om te bouwen tot kruimeldief om de snelle schoonmaakklus zoals kruimels even op te ruimen. Er zijn 2 standen waarmee je de schoonmaakklus kan klaren. Je hebt de hoge zuigkrachtstand en de max-stand.

Het fijne aan een Dyson is ook dat het een zakloze stofzuiger is. De stofbak heeft een inhoud van 0,54l en is gemakkelijk te legen boven een prullenbak. Je trekt simpelweg de rode knop omhoog, waardoor onderaan de klep van het stofbakje open gaat.

De motor van de V8 draait met een snelheid van 110.000 toeren per minuut. Dat heeft als effect dat hij met een constante zuigkracht blijft produceren. In het systeem zit ook een filter wat ervoor zorgt dat stof, allergenen en bacterien niet opnieuw terug in de lucht komen. De stofzuiger houdt dus 99% van de stofdeeltjes vast, waardoor hij dus schonere lucht uitblaast. Ben je klaar met stofzuigen, dan berg je de Dyson V8 simpel op aan het oplaadstation wat je aan de muur kan hangen.

Dyson V10

Dit model heeft een verbeterde accu ten opzichte van de V8. Hij heeft een accu met een vermogen van 60 minuten aan constante zuigkracht. Dit is voldoende om het hele huis stofvrij te maken, tenzij je in een kasteel woont. Er zitten op dit model 3 standen. Je hebt de basisstand voor de standaard schoonmaakklus. Wil je hardnekkig vuil te lijf gaan dan heb je aan stand 2 een goede huishoudelijke hulp. Tot slot heeft dit apparaat ook nog een turbo-stand, speciaal voor laagpolig tapijt of een vloerkleed.

Net als de V8 is dit model ook in een handomdraai om te bouwen in een kruimeldief. Het gewicht van 2,5 kilo zorgt er tevens voor dat je hem makkelijk de trap op tilt om ook op de bovenverdieping zijn trucje te doen.

De motor van de V10 kan draaien op een snelheid van 125.000 toeren per minuut om nog een hogere zuigkracht te produceren dan de V8. Het filter-systeem is net zoals de V8 bedoelt om schonere lucht uit te blazen en allergenen, stofdeeltjes en bacteriën binnen te houden. Het stofbakje is ook 40% groter dan zijn voorganger de V8. Het legen van de stofbak en opladen van de accu werkt op dezelfde manier dan de V8.

Dyson V11

De Dyson V11 heeft een accu die er makkelijk af te klikken is en een andere eraan te bevestigen en zorgt daarmee voor een accuduur van maar liefst 60 minuten per accu. Daardoor heb je de mogelijkheid op een verdubbeling. Het gewicht van deze stofzuiger ligt wel zo’n 30 gram hoger, maar dat is nauwelijks voelbaar. Dit is ook het eerste model met een lcd-scherm waarop je de prestaties en batterijduur in real time kan zien. De vorige modellen hadden nog geen lcd-scherm, maar alleen LED-indicator voor het batterijniveau of waarschuwingen van blokkeringen.

Je kan eenvoudig schakelen tussen 3 zuigkrachtstanden. Op de auto-modus past hij zichzelf automatisch aan op de verschillende vloertypen. De krachtigste stand kost het meeste energie maar geeft wel echt een boost aan je huishouden. De eco-stand is het meest zuinig en geschikt voor alle vloertypen en de gewone schoonmaakklussen.

De inhoud van de stofbak is net zo groot dan de V10. Aan het opbergen, opladen en ombouwen tot kruimeldief zitten geen verassingen, het ziet er iets anders uit, maar het principe is hetzelfde. Het opladen duurt ongeveer 4,5 uur om weer op volle kracht aan de slag te gaan.

Dyson V15

Het nieuwste model van Dyson is de V15. Deze steelstofzuiger is de eerste in zijn soort die een laser heeft waardoor je stof zichtbaar wordt. De accu gaat een uur mee en is in 4,5 uur weer vol voor gebruik. Op het lcd scherm kan je het batterijniveau aflezen maar ook wat voor vuil je uit je tapijt of harde vloeren haalt. Er zit namelijk een piëzo sensor in die meet en telt hoeveel stofdeeltjes in de stofbak terecht komen. De stofzuiger past daardoor ook automatisch de zuigkracht aan. De Dyson V15 wordt dus steeds meer een slimme stofzuiger.

De stofzuiger is ook weer iets zwaarder geworden met zijn 3kg in totaal. Het stofbakje heeft ook een inhoud van 0,77liter gekregen. Dit is wel de krachtigste en slimste draadloze steelstofzuiger van dit moment. De extra accessoires zijn ook echt van toegevoegde waarde, zoals de schroefvormige klitvrije borstel die ervoor zorgt dat er geen haren van je huisdier achterblijven in het tapijt.

Deze Dyson V15 kan alles wat zijn voorgangers ook kan, maar dan velen malen meer. Het is echt de slimste steelstofzuiger van dit moment met allerlei extra’s.

Vergelijken

Specificaties Dyson V8 Dyson V10 Dyson V11 Dyson V15
Zuigkracht 120 AW 151 AW 220 AW 240 AW
Gebruiksduur tot 40 min. tot 60 min. tot 120 min.
(met 2e extra accu)
tot 120 min.
(met 2e extra accu)
Vloerzuigmond Direct aangedreven Direct aangedreven Past de zuigkracht automatisch aan. Past de zuigkracht automatisch aan.
Laser Nee Nee Nee Ja
Piëzosensor Nee Nee Nee Ja
Inhoud stofbak 0,54L 0,76L 0,76L 0,76L
Gewicht 2,63kg 2,63kg 2,68kg 2,97kg
Inklikbare accu Nee Nee Ja Ja
Auto-modus Nee Nee Ja Ja
Lcd scherm Nee Nee Ja Ja
Ombouw tot kruimeldief Ja Ja Ja Ja
Geluidsniveau 82 db 87db 82db 73db
Uitblaasfilter Ja Ja Ja Ja
Wandoplader Ja Ja Ja Ja
Prijsindicator €350 €450 €500 €700

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.