Waarom een platenspeler?

Ze zijn weer helemaal hip, de platenspeler. Ik hoorde pas op de radio dat er meer platen verkocht worden dan CD’s. Wat is er zo leuk en speciaal aan een platenspeler? Inmiddels heb ik zelf al zo’n 5 jaar een platenspeler en ik weet wel wat er zo leuk aan is. Lees in mijn review alles wat je moet weten over een platenspeler.

Wat is een platenspeler?

Een platenspeler is een manier om naar muziek te luisteren. Vroeger toen de technologie nog niet zo ver ontwikkeld was als vandaag de dag luisterde men muziek via een platenspeler. Je had in die tijd geen CD’s maar platen (LP’s) en muzikanten die nieuwe muziek hadden die brachten dit uit op een plaat. Die plaat kon je dan vervolgens afspelen op een platenspeler. Je had ze toen al in verschillende soorten en maten en vandaag de dag zijn ze weer helemaal hip.

Hoe werkt het?

De plaat die je koopt leg je op de platenspeler. De arm van de platenspeler laat je zakken totdat de naald de plaat raakt. De plaat begint dan te draaien en de naald gaat dan door de kleine groeven van de plaat en zo komt er geluid uit een plaat. Niet alle platenspelers hebben ingebouwde speakers dus je moet goed kijken wat je koopt. Als je een platenspeler koopt zonder ingebouwde speakers dan moet je vaak nog losse speakers erbij kopen. Er zijn natuurlijk talloze platenspelers op de markt die allemaal weer wat andere functies hebben en extra opties maar het principe blijft hetzelfde. Je kan bij de meeste platenspelers ook nog wisselen van toeren. Dit is de snelheid waarmee je de plaat laat afspelen. Op mijn platenspeler (ION PURE LP) zitten 3 opties (33, 45 en 78 toeren). Mijn platenspeler heeft geen ingebouwde speakers en dus heb ik nog 2 extra speakers erbij gekocht en die gekoppeld met mijn platenspeler door een kabel. Je kan je platenspeler ook koppelen met bluetooth speakers maar dit hangt af van de platenspeler die je koopt.

De platen

De meeste artiesten van nu maken naast muziek voor streamingsdiensten en CD’s ook nog muziek voor platenspelers op een LP(plaat). De platen zijn in verschillende maten, de populairste maten zijn de 12 en 7 inch. De meeste platenspelers kunnen zowel de 12 inch platen als de 7 inch platen afspelen. De meeste platen kosten tussen de €20 en €30. De platen zijn niet alleen in het zwart, sommige artiesten kiezen ervoor om een andere kleur plaat te laten drukken. Ik heb een witte van Kygo en dat is ook wel weer tof om te hebben. Let bij het kopen van een plaat wel op de vorm van de plaat. Als er in de plaat wat bollingen zitten dan heb je kans dat er stukken niet afgespeeld worden omdat simpelweg de naald dan niet door de groeven van de plaat kan. Ik heb een plaat van Racoon die niet helemaal plat is en dus sommige stukken van een liedje niet afspeelt.

Het geluid

Het geluid van een platenspeler is lekker retro. Het leuke is dat je gewoon beetje die ruis nog hoort en dat maakt het zo leuk om te luisteren. De muziek van nu klinkt dan weer old-school. Het geluid hangt natuurlijk ook wel af van de speakers waaruit jij de muziek laat komen, maar het rauwe randje van de plaat is zeker hoorbaar en dat maakt het verschrikkelijk leuk om naar te luisteren. Het grappige van een platenspeler is ook dat je de plaat gewoon moet omdraaien naar kant B als Kant A is afgespeeld.

Voor en nadelen

Nadelen:

  • Dat sommige platen een bolling hebben en dus niet alles af kan spelen.
  • Het kan een nadeel zijn als je van de bank af moet komen om de plaat om te draaien, maar ik vind dat juist de charme van een platenspeler.

Voordelen:

  • Het retro geluid is echt tof.
  • Hij staat mooi in de woonkamer.
  • Het zien draaien van de plaat.
  • Veel platen beschikbaar van vroeger en nu.

Conclusie

Zoals je al in de voor en nadelen heb kunnen zien, kan ik weinig nadelen bedenken. Je weet bij het kopen van een platenspeler dat je terug in de tijd gaat en zo voelt het ook echt als je luistert naar de muziek. Het mooiste is om dan ook muziek van vroeger te draaien. Ik heb bijvoorbeeld een paar oude platen van Bob Marley en dat is echt kicken om naar te luisteren met de retro ruis erdoorheen. De ruis is totaal niet storend maar geeft het juist een extra dimensie. De naald moet je wel voorzichtig mee zijn want die kan kapot, maar die zijn ook weer los te bestellen. Ik raad het iedereen aan om weer lekker ouderwets naar muziek te luisteren.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *