Top 5 beste robotstofzuiger

Vraag jij je ook af of een robotstofzuiger jou oude stofzuiger kan vervangen? Kan een robotstofzuiger hetzelfde en misschien wel meer als een normale stofzuiger? Of denk je lekker makkelijk zo’n robot die gaat stofzuigen? In deze review heb ik het allemaal voor je uitgezocht. Welke robotstofzuigers zijn nou de beste? Waar moet je op letten als je een robotstofzuiger gaat aanschaffen? Je leest het allemaal hier.

Wat is een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is vaak een ronde stofzuiger die via sensoren jou kamer stofzuigt zonder dat je er achteraan hoeft te lopen. Sommige modellen gebruiken naast het zuigen ook nog borstels die rond draaien om in de hoekjes te komen. Andere modellen gebruiken een combinatie van vegen, sterilisatie met uv om de vloer te reinigen en die hebben een betere zuigfunctie. De meeste robotstofzuigers met een hogere prijs hebben een navigatiemethode. De robotstofzuigers in de lagere prijsklasse hebben dit vaak niet en rijden dan willekeurig door de ruimte waardoor hij dus ook regelmatig wel wat overslaat.

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Er zijn verschillende robotstofzuigers die een andere werkwijze hebben. Hieronder beschrijf ik de 4 verschillende type robotstofzuigers.

 • Een robotstofzuiger met een GPS-chip heeft goede WiFi nodig om door het huis te navigeren. Door middel van locatievoorziening houdt de robot bij waar hij is en welke route hij gaat nemen.
 • Er zijn ook robotstofzuigers met een zelflerend navigatiesysteem (geheugenfunctie) wat betekend dat hij de route opslaat en dus onthoudt waar de obstakels zijn. De eerste keren laat je hem dus door het huis rijden zodat hij de route kan leren kennen en weet waar alles staat, soms zal hij dan in het begin nog weleens wat overslaan.
 • Het derde type robotstofzuiger heeft plafondherkenning waardoor hij de ruimte in kaart brengt door middel van een camera die het plafond scant. Door het scannen komen de obstakels terecht in zijn geheugen, zodat hij daar omheen kan rijden.
 • Tot slot zijn er robotstofzuigers met lasers. De laserstralen zijn niet zichtbaar en brengt daardoor de kamer in kaart en hij kiest de meest handige route. Als de robotstofzuiger leeg raakt dan kiest hij zelf de snelste route via de laserstralen terug naar het laadstation.

De routes kunnen systematisch of willekeurig gedaan worden. De willekeurige hebben we al besproken, die gaat gewoon random door het huis waardoor hij wat goedkoper is, maar dus ook weleens wat stukken overslaat. Systematische route is vaak zigzaggend in lange stroken door de kamer waardoor hij geen plekje mist.

Je vraagt je misschien af of elke robotstofzuiger op alle vloertypen kan rijden en schoonmaken? Alle robotstofzuigers kunnen goed hun werk doen op harde en gladde vloeren. Er zijn zelfs robotstofzuigers die tapijt en vloerbedekking kunnen reinigen, maar dit hangt af van de zuigkracht en de juiste borstels. Wil je een robotstofzuiger die op tapijt zijn kunstje laat zien, dan moet je er één nemen die daar geschikt voor is. Hoogpolig tapijt is vaak voor veel robotstofzuigers wat lastiger, maar de nummer 1 in deze lijst kan daar wel wat mee.

Waar moet je op letten?

Als je een robotstofzuiger wilt aanschaffen moet je rekening houden met verschillende factoren. Belangrijk is natuurlijk voor welke type vloer je de robotstofzuiger gaat gebruiken (gladde harde vloeren of tapijt). De batterij van de robotstofzuiger is ook van belang. Een goedkoper model heeft vaak ook een zwakkere accu waardoor hij sneller leeg is. Als je voor een luxer model gaat en de accu is leeg dan gaat hij zelf terug naar het laadstation en zodra hij weer vol is gaat die verder op de plek waar hij gebleven was. Gebruik je de robotstofzuiger op tapijt dan moet hij ook harder werken en is de accu dus ook sneller leeg.

Als je een robotstofzuiger neemt waar WiFi op zit dan noem je dat een SMART robotstofzuiger. Dit type robot is op afstand te bedienen met je smartphone. Het is handig als je niet thuis bent, maar je wilt wel in een schoon huis aankomen. Sommige van deze SMART robotstofzuigers hebben een camera waardoor je kan zien waar in huis hij bezig is.

De manier van stof oppakken om in de stofbak te dumpen is ook belangrijk om op te letten voordat je een robotstofzuiger gaat aanschaffen. Sommige robotstofzuigers hebben zijborstels die het stof en vuil naar de zuigmond schuiven. In de zuigmond bevind zich soms ook een borstel, maar dit is niet altijd het geval. De zijborstels zorgen ervoor dat het vuil wat langs de plintjes en randjes ligt naar de zuigmond geschoven wordt en de middenborstel zorgt er voor dat het vuil beter van de grond komt. Heb je huisdieren en last van haren dan is het noodzakelijk om een robotstofzuiger met middenborstels te nemen.

Kijk ook goed wat voor extra accessoires er geleverd worden bij robotstofzuigers. Het is altijd wel fijn als er extra borstels bijzitten en filters. Bij sommige robotstofzuigers zit ook een virtuele muur bijgeleverd. Dat is eigenlijk een klein kastje die ervoor zorgt dat er een muur zichtbaar is voor de robotstofzuiger. Door het plaatsen van een virtuele muur kan je gebieden waar de robot niet hoeft te komen afbakenen.

Een robotstofzuiger kan een normale stofzuiger niet vervangen, want een robotstofzuiger kan inmiddels geen trap lopen, over de bank of stoelen verzetten. Het is wel heel handig en fijn om een extra keer te stofzuigen. Je kan dus het zelf stofzuigen wat vaker vergeten.

Wil je echt alle specificaties weten van de robotstofzuigers uit deze lijst klik dan op de groene buttons.

Top 5 beste robotstofzuigers.

# 5 EUFY BY ANKER ROBOVAC 35C

Dit is een robotstofzuiger met zijborstels en middenborstels die zelf detecteert op welk vloertype hij rijdt en dan automatisch de zuigkracht opvoert als hij over tapijt of een vloerkleed gaat. De schoonmaakroute is willekeurig dus zonder navigatiemethode. De Eufy by anker robovac 35C is te bedienen via een app op je smartphone, mocht je de app niet bij de hand hebben dan is er ook een meegeleverde afstandsbediening. Het is mogelijk dat je meldingen krijgt op je telefoon als hij vastloopt of als de valsensoren(mocht hij bij de trap komen dan draait hij vanzelf om) vuil zijn. Op de app kan je lezen hoeveel accuduur je nog hebt. Deze robotstofzuiger heeft een accuduur van 100 minuten dat is voldoende om je huis grondig te laten stofzuigen. Als de batterij leeg is dan zoekt hij zelf de weg naar het laadstation. In het laadbakje is ruimte voor 0,6 liter stof, kruimels, haren etc. Voor uitgebreide specificaties klik je op de groene button hieronder.

voordelen:

 • Hij past automatisch de zuigkracht aan bij het detecteren van een tapijt of vloerkleed.
 • Hij rijdt zelf terug naar het laadstation als hij leeg begint te raken.
 • Hij is te besturen via een app en meegeleverde afstandbedieding.
 • De batterijduur van 100 minuten is echt voldoende.
 • De prijs is ook erg aantrekkelijk.

Nadelen:

 • Hij heeft geen navigatiemethode waardoor hij willekeurig door je huis rijd en dus soms delen dubbel doet of stukken overslaat.
 • De oplaadtijd van 6 uur is ook erg lang.
 • Kabels en stekkers moeten van de grond af.

#4 IROBOT ROOMBA E5

De irobot Roomba e5 heeft geen navigatiemethode maar rijdt wel systematisch door je huis waardoor de kans klein is dat hij delen overslaat. Hij heeft 2 ronddraaiende rubberen borstels in het midden wat erg handig is als je huisdieren hebt. De zuigkracht van de robotstofzuiger is erg krachtig en hij rijdt zelfs een extra rondje over een plek waar veel vuil ligt. Hij detecteert extra vuil met het vuildetectiesysteem. Wil je dat de robotstofzuiger op sommige plekjes niet komt dan kan je die afbakenen met een virtuele muur die meegeleverd is. Een schoonmaakschema kan je naar je eigen wensen kiezen via de app. Dankzij de app kan je hem op afstand besturen en kom je altijd in een schoon huis terecht. De accuduur is 90 minuten en om die weer helemaal vol te laden moet je ongeveer 3 uur rekenen. Hij kan zelfstandig de weg vinden naar het laadstation als zijn accu leeg dreigt te raken. Dit is echt een goed instapmodel als je een robotstofzuiger zoekt.

Voordelen:

 • Hij heeft een krachtige zuigkracht.
 • Rubberen middenborstels wat erg handig is voor huisdierharen.
 • De app is handig om schema’s te maken of te bedienen wanneer je niet thuis bent.
 • Past zich automatisch aan de ondergrond aan.
 • De prijs is fair voor dit instapmodel.
 • Weinig onderhoud.

Nadelen:

 • Hij maakt best wel wat geluid, maar niet meer dan een normale stofzuiger.
 • De robot kan vastlopen op losliggende kabels of een voet van een lamp of kapstok.
 • Hij botst in het begin wel tegen je meubilair om te weten waar alles staat.

#3 BLAUPUNKT BLUEBOT XBOOST BPK-VCBB1XB

Deze robot is van alle markten thuis. Je kan hem de opdracht geven om te dweilen, vegen of te stofzuigen. Je leest het goed DWEILEN. Om de dweilfunctie te gebruiken moet je het waterreservoir vullen met water en eventueel sop. De dweilfunctie is vooral voor een frisse geur in huis en de kleine vlekjes weg te werken, de grote hardnekkige vlekken zul je dus echt zelf moeten doen. De zuigkracht kan je zelf regelen want die heeft 3 standen (laag, middel en hoog+turbo zuigfunctie). Deze robot werkt op een GPS-chip waardoor hij alles dus in kaart brengt en bijhoudt waar hij geweest is en waar hij nog heen moet. De accu laad je in 5 uur helemaal vol waarna hij 2 uur aan de slag gaat voor je. Mocht hij leeg raken dan weet hij moeiteloos zijn weg terug naar het laadstation te vinden. Het fijne aan deze stofzuiger is ook dat hij de lucht gelijk filtert waardoor je dus minder snel last van je allergieën hebt. Via de app heb je echt een hoop mogelijkheden zoals: schoonmaakschema’s, automatisch, randen, 1 kamer, dweilen of vegen. Deze blaupunkt doet zijn werk op harde vloeren maar ook op vloerbedekking weet hij grondig schoon te maken. Hij heeft net als de meeste robotstofzuigers uit deze lijst een bakje van 0,6 liter waar het vuil in gedumpt wordt. Hij heeft zowel zijborstels als middenborstels waardoor hij ook het hardnekkige vuil goed weg krijgt met de zuigkracht die deze krachtpatser biedt.

Voordelen:

 • De standen om de zuigkracht in te stellen.
 • De dweilfunctie is wel weer een toevoeging waardoor het huis wat frisser wordt.
 • Hij is maar 7,6cm hoog dus hij kan onder sommige meubilair komen.
 • Bediening via een uitgebreide app.
 • Door het HEPA filter reinigt hij gelijk de lucht waardoor je dus minder last van allergieën hebt.
 • Een compleet pakket is het met extra borstels etc.

Nadelen:

 • Verwacht van het dweilen geen wonderen. Hij kan hardnekkig vuil niet weg schrobben.
 • Oplaadtijd van 300 minuten is wel behoorlijk lang.
 • kabels en stekkers kan hij op vast lopen.
 • Sommige mensen vinden hem wel luidruchtig, maar het zachter als een normale stofzuiger.

#2 IROBOT ROOMBA i7

Dit is de duurste robotstofzuiger uit deze lijst. De enige robot die net iets boven de €500 uitkomt. De roomba i7 heeft 2 rubberen borstels die zijn gemaakt om schoon te maken op verschillende vloertypen (bijv: parket, tegels en tapijt). Het is een robot die als navigatiemethode laserstralen gebruikt. Door de laserstralen brengt hij in kaart wat de handigste en beste route voor hem is. Hij beschikt over imprint linktechnologie. De v-slam navigatie legt meer dan 230.000 datapunten per seconden af om een smartmap van je huis te maken. Dit alles gebeurt allemaal systematisch en gaat dus niet willekeurig je huis door. Als je 1 kamer wil laten stofzuigen dan geef je Roomba de opdracht om alleen de keuken te doen en vervolgens doet hij alleen de keuken en keert weer terug naar zijn laadstation. Mocht hij bij een trap aankomen dan valt hij niet naar beneden want hij weet door de cliff detect functie dat er zich een trap bevindt. De accu vol laden is in 90 minuten gebeurd waarna je hem ook weer voor 90 minuten kan inzetten. Hij keert automatisch terug naar zijn laadstation en als hij weer opgeladen is gaat hij verder waar die gebleven was. De Roomba i7 is te bedienen via de app, want bij deze variant zit geen afstandbediening. Op de app stel je ook schoonmaakschema’s in mocht je dit willen. Geen werkende Wifi? Geen probleem dan is hij nog steeds te gebruiken alleen niet via de app. Deze Roomba is ook geschikt voor gezinnen met huisdieren, want je hebt nooit meer last van al die honden of katten haren. De bak waarin het stof en de haren terecht komen is wel 0,2 liter kleiner dan de meeste uit deze lijst. Het opvangbakje voor vuil is 0,4 liter. Het nadeel hieraan is dat hij sneller vol is en wanneer hij vol is dan gaat hij niet verder met zijn werk. Zijn grote broer de i7+ heeft als optie dat hij zelfstandig en volledig automatisch het afvoerbakje leegt tot wel ongeveer 15 volle stofzakken. De prijs is aanzienlijk hoger dan de andere uit deze lijst maar dat komt door de navigatiemethode waarmee ze met lasers werken.

Voordelen:

 • De zuigkracht is 10x hoger als de roomba 600 series.
 • Bestuurbaar via de app.
 • De navigatiemethode zorgt ervoor dat hij grondig te werk gaat en geen plekje of hoekje overslaat.
 • De automatisch piloot naar zijn laadstation is handig en fijn dat hij weer verder gaat waar hij gebleven was.
 • De smartmap die hij van je huis maakt en die je volledig kan regelen via de app.
 • Botst niet hard tegen meubilair aan door de lasers.
 • Hij maakt echt goed schoon.

Nadelen:

 • Hij is wat duurder dan de andere uit deze lijst.
 • Het afvalbakje is 0,2 liter kleiner dan de andere uit deze lijst.
 • Hij leegt niet zelfstandig zijn afvalbakje. (doet de roomba i7+ wel)
 • kabels en stekkers moeten van de grond af.

#1 IROBOT ROOMBA 976

De nummer 1 van deze lijst is ook een robotstofzuiger van het merk irobot. irobot was ook 1 van de pioniers op het gebied van robotstofzuigers dus het is niet heel gek dat irobot 3x in deze lijst staat. De Roomba 976 serie is een zelflerende robot met ingebouwde camera, touchsensoren en afstandssensoren. Hij rijdt systematisch door je huis en slaat zo geen plekje over. Ook deze robot keert zelf terug naar zijn laadstation en maakt vervolgens gewoon zijn schoonmaakschema af waar die gebleven was. Hij heeft een afvalbakje van 0,6 liter zoals de meeste robotstofzuigers. De accu is in 3 uur opgeladen en gaat dan ongeveer 90 minuten mee. Deze robot stofzuiger is ook uitermate geschikt voor huishoudens met huisdieren. Hij heeft ook een HEPA-filter wat ervoor zorgt dat de lucht reinigt en dus allergieën uit de lucht filtert. De Roomba is ook weer te bedienen met een app waarin je ook schoonmaakschema’s kan instellen. De zuigkracht is erg krachtig te noemen en laat dus geen vuil liggen. De meeste robotstofzuigers kunnen over een drempel van 1,6cm klimmen zo ook deze Roomba. Hoogpolig tapijt is voor deze krachtpatser ook geen probleem en rijdt er zo overheen. Net als alle andere robotstofzuigers uit de lijst heeft deze zijborstels en middenborstels van rubber waardoor hij geschikt is voor elk vloertype.

Voordelen:

 • Zelflerende robotstofzuiger waardoor hij de ruimte en routes zelf leert en onthoudt.
 • Hij rijdt zelf terug naar zijn laadstation en gaat vervolgens weer verder waar hij gebleven was.
 • Hij gaat systematisch te werk.
 • Herkent vuile plekken en gaat daar een extra rondje overheen.
 • De app is super eenvoudig en hier kan je het een en ander op regelen.
 • Maakt goed en grondig schoon.
 • De prijs kwaliteitsverhouding is in orde.

Nadelen:

 • Maakt wat lawaai waardoor je zelf niet rustig tv kan kijken.
 • Zitten weinig tot geen extra accesoires bij.
 • De kabels en snoeren moeten wel van de grond af.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *