Top 10 spellen voor volwassenen

Ik heb alleen maar reviews geschreven over gadgets en elektronica, maar wat nou als er geen stroom is of geen WiFi? Zelf ben ik helemaal weg van spelletjes spelen aan de keukentafel met vrienden of familie. Wij hebben thuis ook een mand vol met allerlei leuke spelletjes om in goed gezelschap te spelen. Heb je zin om echt de strijd met elkaar aan te gaan of wil je liever samen spelen om van het spel te winnen? Voor elke wens is er wel een spel op de markt te krijgen. In deze review heb ik mijn top 10 spellen samen gesteld en dan heb ik nog de partygames buiten beschouwing gelaten, omdat ik hier later weer een review over ga schrijven. In de reviews hieronder ga ik niet heel het spel uitleggen, maar hoe ik het spel vind en of het de moeite waard is.

#10 Azul

Azul is een bordspel dat je kan spelen met 2 tot 4 spelers. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten scoort door steentjes op jou bordje te plaatsen en daardoor een patroon te vormen. Ik speel het vaak met alleen mijn vriendin omdat het een leuk spel is om met zijn tweeën te spelen. Na een aantal keer dit gespeeld te hebben is de lol er wel vanaf met zijn tweeën. Ga je het spel met meerdere personen spelen dan speel je het ook weer anders en moet je andere tactieken gaan verzinnen. Het is dus leuker om met meerdere personen te spelen, omdat je zo meer met tactieken moet bezig houden en ook goed in de gaten moet houden wat andere van plan zijn. Met zijn tweeën kan je het prima een paar rondes volhouden, maar dan gaat naar mijn mening de spanning er wel vanaf.

Conclusie: Dit spel is leuk om met 3 of 4 personen te spelen en je moet wel echt tactisch gaan denken en inzicht hebben. Na een aantal rondes heb ik het spel wel gezien en ben ik er wel weer even klaar mee.

#9 30 seconds

Dit spel is al sinds jaar en dag een klassieker onder de gezelschapspellen, waarbij fanatiek wordt gestreden om wie de meeste namen op de kaartjes kan raden. 30 seconds is erg leuk om met een grote groep mensen te spelen. Je hebt dan meer teams met meer personen in een team. De sfeer is altijd gelijk gezellig, maar er is ook altijd een strijd, omdat iedereen wil winnen. De dobbelsteen maakt het spel ook extra leuk en spannend, omdat als je 2 gooit je gelijk al eigenlijk 3 woorden goed moet raden om stappen te maken op het bord. De mogelijkheid bestaat ook omdat als stappen terug te rekenen. Als je dan 2 gooit en je raadt binnen 30 seconden geen woorden van het kaartje dan moet je 2 stappen achteruit. Als je het spel vaak speelt dan ken je op den duur de kaartjes en weet je welke personen of namen er voorkomen op de kaartjes, het is dus leuk om dan na een tijd de uitbreiding aan te schaffen.

Conclusie: 30 seconds is leuk om met een groep mensen van minimaal 6 personen te spelen. De dobbelsteen zorgt voor spanning en sensatie van het spel. Enige algemene kennis van zaken is geen overbodige luxe. Dit spel mag zeker niet ontbreken als je houdt van gezelschapspellen in groepsverband.

#8 Kolonisten van Catan (het basisspel)

Voor dit bordspel heb je wel de tijd en ruimte nodig. Kolonisten van Catan duurt langer dan een uur en het vergt wel even de nodige uitleg voordat je aan het spel kan beginnen. Met 4 spelers is dit het leukst om te spelen, omdat je zo meer keuze hebt om te onderhandelingen en het is ook moeilijker om jou route te bepalen. Je kan elkaar ook lekker dwars zitten met dit spel, door elkaar te blokkeren of een harde onderhandelaar te zijn. Kan je je concentratie niet zolang vasthouden bij 1 spel dan is dit spel niks voor jou. Er zitten echt leuke facetten in het spel om het spel naar je toe te trekken, maar een ander kan dat ook zo weer van je afpakken.

Conclusie: Ik kan mezelf goed vermaken met vrienden om Catan een avondje te spelen. Het begin is erg belangrijk, want dan mag je de basis van je route gaan neerzetten. Als je in het begin al niet lekker staat en je route wordt al geblokkeerd door andere, dan is het moeilijk om nog uit die situatie te komen. Het spel kan dan erg lang duren en de lol is er dan voor jou ook al af, omdat winnen dan een lastig verhaal wordt. De uitdaging is dan weer wel om toch als eerste tot 10 overwinningspunten te komen. Catan is ook uit te breiden in veel verschillende versies om zo andere dimensies toe te voegen aan het spel.

#7 Clever

Er zijn 3 verschillende versie van Clever. Clever, dobbel zo Clever en Clever tot de 3e macht. Wil je dit spel kopen, dan raad ik aan om met de gewone Clever te beginnen en dan pas uit te breiden naar dobbel zo Clever dan dan pas Clever tot de 3de macht. Nu moet ik zeggen dat Clever tot de 3de macht wel echt next level is. Dat is een moeilijk spel en je moet al de nodige ervaring hebben in de andere Clevers. Het basisspel Clever is het makkelijkst en persoonlijk vind ik die ook het leukst. Het leuke aan Clever is dat je altijd iets kan doen ook al is het niet jou actieve beurt. Je moet dus altijd bij de les zijn. Het scoreblok ziet er misschien wat ingewikkeld uit met al die kleurtjes en tekens, maar het is niet zo moeilijk als het lijkt. Je kan veel punten scoren op verschillende manieren en zo als winnaar uit de bus komen. Het is belangrijk dat je kettingreacties krijgt om zo de hoogste score te krijgen. Je moet tactisch nadenken en ook vooruit kunnen kijken wat je stappen kunnen zijn.

Conclusie: Clever is een tactisch spel, waarbij je dus Clever(slim) moet nadenken waar je je kruisjes of getallen zet. Het is niet zo dat ook de slimste het spel altijd wint. Je moet ook een beetje geluk hebben met wat je gooit en of je bonussen hebt. Dit is ook een leuk spel om zomaar lekker op een zondagmiddag met zijn tweetjes te spelen.

#6 Keer op keer 2

Keer op keer heeft wel iets weg van Clever, maar toch is het weer een hele andere tactiek en benadering van het spel. De spelbedoeling is wel hetzelfde, zoveel mogelijk punten behalen om de winst naar je toe te trekken door middel van kruisjes zetten. Bij Keer op keer heb je ook meerdere versies. Bij dit spel raad ik wel aan om gelijk keer op keer 2 te halen, omdat hier gewoon net wat meer uitdaging in zit en wat uitgebreider is. Heb je nog nooit Keer op keer gespeeld dan kan je makkelijk instromen bij Keer op keer 2. In tegenstelling tot Clever is het geen probleem om gelijk naar Keer op keer 2 te gaan. Bij Keer op keer 2 bij je ook bezig als je niet de actieve speler bent, dus hou je hoofd erbij. Het is geen moeilijk spel, je hebt het na een paar rondes zo onder de knie.

Conclusie: Een erg leuk spel om met meerdere spelers te spelen, maar ook met zijn tweetjes is het prima te spelen. Je moet wel goed opletten op verschillende zaken zoals: horizontale lijnen, verticale lijnen, volle kleuren, bonussen en sterren. Keer op keer 2 is leuk voor iedereen omdat je bijna elke beurt van iemand wel iets kan doen. De uitslag van een potje Keer op keer 2 is anders, omdat je het op veel verschillende manieren kan spelen en winnen.

#5 Skipbo

Toen ik het spel zag, dacht ik gelijk dat het net zoiets als Uno is. Skipbo is een totaal ander spel dan Uno. Uno is toch een beetje het kaartspel pesten maar dan voor kinderen. Skipbo is uitdagend, spannend en een snel spel. Ik vind de geluksfactor wat je moet hebben bij dit spel erg leuk. Je moet toch geluk hebben met welke kaarten je op je gedekte stapel tegen gaat komen. Het spel kan je ook heel tactisch spelen door goed te kijken wat de ander voor kaart heeft liggen en die steeds dwars zitten, zodat zijn/haar gedekte stapel niet kleiner wordt. Het is geen moeilijk spel en kinderen hebben dit ook snel door. Bij Skipbo is het leuk om in een groepje te spelen, maar met zijn tweeën is het ook een erg leuk om mee te nemen op vakantie.

Conclusie: Skipbo is leuk voor jong en oud door de simpelheid ervan, maar toch ook de tactische aspecten die het spel wel degelijk heeft. Het enige nadeel is dat het zoveel kaarten zijn en dus lastig is om te schudden. Wij schudden meestal door de kaarten helemaal over de tafel te leggen en dan ouderwets te husselen. Iedereen kan winnen bij Skipbo en een spelletje kan in 10 minuten klaar zijn, maar het kan ook zomaar een half uur duren.

#4 Beverbende

Beverbende is een spel waarbij je een goed geheugen moet hebben. Net als vroeger bij memory moet je goed in gedachten houden waar de goede kaarten worden gelegd en ondertussen onthouden wat je zelf nog hebt liggen. Het leuke aan dit spel is dat je ook kaarten hebt die je niet weet en dus ook “blind” gaat ruilen met anderen. In het begin mag je de buitenste 2 kaarten bekijken, waardoor je dus de helft van je kaarten weet en de andere 2 kaarten niet. De kaarten die je weet kunnen ook zomaar geruild worden door een tegenstander, waardoor je dus een kaart terug krijgt die je dan niet weet. Beverbende is voor kinderen ook een leuk spel en die zijn vaak ook goed in het onthouden van kaarten. Een spel bestaat uit 6 rondes en de scores van die 6 rondes worden aan het eind bij elkaar opgeteld. Degene met de minste punten wint het spel.

Conclusie: Mijn geheugen laat mij weleens in de steek bij dit spel, omdat ik niet kan praten en nadenken tegelijk. Je merkt ook bij dit spel dat de concentratie bij iedereen hoog is en dat er dus ook weinig gepraat wordt. Tussen de rondes door komen dan de praatjes weer om de ronde te evalueren. Het leuke is ook dat je dus na een hele slechte ronde ook gewoon nog steeds kan winnen door andere rondes beter te doen. Het “blind” ruilen van kaarten is ook erg leuk, want aan het einde van een ronde kom je dan opeens te weten wat je eigenlijk hebt liggen en niet eens zulke slechte kaarten hebt.

#3 Regenwormen

Probeer zoveel mogelijk regenwormen in je bezit te krijgen en je wint het spel. Dat klinkt heel simpel, maar in de praktijk gaat dat iets anders. Bij regenwormen kan het spel lekker op en neer schommelen. Je denkt halverwege dat je er lekker in zit met een behoorlijk stapeltje stenen voor je neus, maar dat kan 5 minuten later zomaar anders zijn. Dat is ook wel de kracht van dit spel in mijn ogen. Als je er slecht voor staat kan het tij zich zomaar keren en sta je opeens aan kop. Het spel kan ook lang duren als er steentjes terug gelegd moeten worden of als je steentjes van tegenstanders kan stelen. Bij dit spel kan je elkaar echt goed dwars zitten en het elkaar erg moeilijk maken. De speluitleg van een potje regenwormen is ook niet ingewikkeld en lang, waardoor je dus snel een spel kan opstarten.

Conclusie: Regenwormen is zo leuk, omdat iedereen kan winnen ook al sta je er slecht voor. Het dwars zitten van tegenstanders is ook het leuke aan het spel. De meeste vinden het toch leuk om elkaar eens lekker te kwallen tijdens een spelletje en daar leent regenwormen zich echt uitstekend voor. Soms moet je weleens een risico nemen om zo hoog mogelijk te gooien en dat kan beloond worden of juist helemaal verkeerd uitpakken. Echt een top spel voor in een goed gezelschap, maar ook zeker om zomaar met zijn tweeën te spelen.

#2 The Game

The Game is een heel ander spel dan de meeste andere spellen. Bij de meeste gezelschapspellen speel je tegen elkaar en probeer je elkaar het zo lastig mogelijk te maken om de winst te pakken. Bij the Game is het juist de bedoeling dat je samenwerkt om zo the Game (het spel) te verslaan. Goede communicatie zonder daarbij waardes te noemen van je kaarten is echt het belangrijkste van het spel, maar ook gelijk het moeilijkste. Je moet veel praten met elkaar en zo ontdek je ook of je op dezelfde lijn zit wat betreft de kaarten. Speel je dit spel voor het eerst dan is het even verwarrend waar je jou kaarten nou precies kwijt kan en welke oplopend of aflopend moeten zijn. Je moet dit spel in het begin echt even een paar rondes spelen om erin te komen en het inzicht en overzicht te krijgen wat oplopend en wat aflopend is. The Game is een super leuk spel, omdat je nu eens een keer moet samenwerken in plaats van elkaar dwars te liggen. Vindt je het spel wel leuk, alleen speel je liever tegen elkaar, dan is er ook nog the Game het duel.

Conclusie: Ik hou echt van dit spel. Ik vind het tactische en het samenwerken van dit spel echt geweldig. Veel mensen die het voor de eerste keer spelen hebben in het begin dat het nogal onoverzichtelijk is over waar nou welke kaart moet. Als je dit na een aantal rondes door hebt willen ze niks anders meer dan nog een ronde om zo the Game te verslaan. Het is ook echt niet makkelijk om van the Game te winnen en dat maakt het spel zo leuk, omdat je elke keer weer een ronde wilt spelen om wel the Game te verslaan. Dit is weer eens een ander spel dan de meeste spellen door het samenwerk gedeelte en het veel communiceren met elkaar. Het is wel echt van belang om GEEN waardes van de kaarten te noemen anders win je het spel te makkelijk.

#1 Qwixx

Qwixx staat voor mij op nummer 1, omdat je veel verschillende scoreblokken extra erbij kan kopen. Het feit dat er meerdere scoreblokken zijn maakt het eigenlijk dat je meerdere spellen in huis hebt. Ik heb 5 verschillende scoreblokken in huis en daardoor veel variaties om het spel te spelen. Het is snel, simpel en spannend. Qwixx kan je spelen met meerdere mensen, maar ook goed te spelen voor 2 personen en elk potje is anders. De geluksfactor is ook hier weer van belang, dus niet de beste wint altijd. Je moet met dit spel nadenken, anticiperen op de keuzes van een tegenstander en risico nemen. Als je niet aan de beurt bent, heb je toch de kans om getallen af te kruisen. Qwixx is echt een spel om aan te schaffen, want je kan echt ontzettend veel verschillende scoreblokken kopen voor weinig geld. Elk scoreblok zorgt toch weer voor een andere manier van nadenken en spelen van het spel. De Qwixx spellen zijn ook erg handzaam en dus makkelijk mee te nemen op vakanties.

Conclusie: Het is een simpel spel dat voor jong en oud snel te begrijpen is. Je kan veel verschillende variaties spelen en daardoor is elke variatie toch weer een ander spel. De spelletjes zijn een kleine 15 minuten, waardoor je dus veel rondes kan spelen of steeds een andere versie kan spelen. Met meerdere mensen is dit een succes, maar ook alleen met je partner is dit een erg leuk spel voor op de camping.

Slot

Dit is mijn top 10 spellen voor volwassenen. In de Corona periode was er meer tijd om dit soort spellen te spelen en zo heb ik ook nieuwe spelletjes ontdekt. Een goede tip die ik iedereen wil meegeven bij het ontdekken van een nieuw spel is: kijk eerst op YouTube hoe een spel gespeeld moet worden. Er zit natuurlijk altijd een beschrijving bij van de spelregels, maar door het te zien op YouTube heb je er veel sneller een beeld bij en begrijp je het spel veel sneller. Mocht je in het begin nog zoiets hebben van; Hoe moet dit of dat? Speel dan eerst een ronde, dan loop je vanzelf tegen het probleem aan en vaak wordt het dan vanzelf duidelijk met de beschrijving of YouTube erbij.

Veel speelplezier en bedankt voor het lezen van deze review!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.