Top 10 beste bbq

Het bbq seizoen is weer begonnen. De keuze is tegenwoordig echt reuze, maar welke bbq is nu voor jou het best geschikt? Het hangt van een aantal factoren af. Wil je bbqen op gas of op houtskool? Voor hoeveel personen wil je eten bereiden? Welke vorm is handig voor een bbq? Wat zijn de betere merken die echt kwaliteit bieden? Allemaal vragen waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een bbq. Je wilt ten slotte een bbq gebruiken voor meerdere jaren en misschien ook voor meerdere gelegenheden.

Gas bbq

Een gas bbq is sterk aan het stijgen bij de meeste mensen en dat komt vooral door het feit dat het weinig schoonmaak met zich mee brengt en de bereidingstijd is veel sneller. Je sluit een gasfles aan en je kan vervolgens gelijk bakken en braden zonder dat je eerst de kolen moet laten opwarmen. Veel mensen kiezen voor een buitenkeuken, omdat je zo makkelijk allerlei gerechten kan klaarmaken. Een buitenkeuken beschikt vaak over nog zijtafels waarop je eten kan zetten, brood snijden, salade bereiden enz. Bij een gas bbq is het ook van belang voor hoeveel mensen je wilt gaan bakken. Denk bijvoorbeeld na over hoeveel stukken vlees je tegelijk wil verwarmen en schat aan de hand daarvan in hoe groot het oppervlak moet zijn voor je nieuwe gas bbq. De grootste voordelen van een gas bbq zijn: dat je binnen 10 minuten je bbq op een goede temperatuur hebt staan en je hebt weinig schoonmaak tijd, omdat je niet hoeft te klooien met kolen of briketten.

Houtskool bbq

Bbqen met houtskool is zoals het vroeger ooit bedoeld was. Lekker met vuur spelen en zorgen dat je de kolen op de juiste temperatuur krijgt. De geur en de smaak van een houtskool bbq is persoonlijk de ultieme bbq ervaring. Bij een houtskool bbq moet je wel net iets meer geduld hebben, omdat het langer de tijd nodig heeft om de kolen goed gloeiend te krijgen. Ik vind het fijn om de bbq aan te steken met aanmaakblokjes tussen de kolen die ik gemengd heb met briketten. Het voordeel van kolen is dat ze net wat sneller gloeien als briketten, maar het nadeel is weer dat ze ook sneller uitgegloeid zijn. Briketten gloeien langer, dus om een combinatie van briketten en kolen te doen werkt in mijn ogen het beste. Het enige nadeel is dat je zit met die kolen die je gebruikt hebt. Het schoonmaken van een houtskool bbq is een vervelend karwei wat wel moet gebeuren.

Top 5 beste gasbbq’s

#5 Weber Q1200

Op deze gasbbq van Weber is ruimte voor 6 personen, het ligt er natuurlijk wel aan hoe groot je stukken vlees zijn die je er op wil leggen. Het formaat van deze Weber is ideaal om mee te nemen of voor de kleinere tuinen/balkons. Naast het grillrooster zitten aan beide zijdes een tafeltje om eventueel kookgerei of vlees te zetten. De zijtafels klap je na gebruik weer makkelijk in, waardoor het weer een compact pakketje is. In het deksel zit een temperatuurmetertje om zo je bbq op de juiste temperatuur te krijgen voor het beste resultaat. Onderin de bbq zit een bakje waar je het vet in opvangt, zodat je de bbq makkelijker schoon krijgt.

Voordelen en nadelen:

Voordelen Nadelen
Het formaat is ideaal voor onderweg. Het monteren van de gasfles.
De uitklapbare zijtafels zijn handig. Weinig tot geen accessoires meegeleverd.
Lekbakje onderin voor het vet.
Temperatuur goed te regelen.

#4 Cadac Skottelbraai

De meeste populaire en meeste gekochte gasbbq is veruit de Skottelbraai. Stap maar eens een camping op en je komt ze voor elke caravan/tent tegen. Ze zijn zo populair, omdat je er niet alleen op kan bbqen maar ook mee koken, wokken, bakken en braden. Het is een lichtgewicht bbq, waardoor ze dus makkelijk te vervoeren zijn. Er is op een skottelbraai kookruimte voor 9 personen. De pootjes van de skottelbraai zijn inklapbaar waardoor je hem makkelijk in je kofferbak kan inladen. De vele accessoires die beschikbaar zijn voor deze gigant zijn ook eindeloos, waardoor je dus echt alles kan klaarmaken wat je thuis in de keuken ook kan.

Voordelen en nadelen:

Voordelen Nadelen
De vele accessoires. Geen knop om hem te ontsteken.
Mogelijkheid om alles te bereiden. Geen deksel om te stomen of roken.
Makkelijk schoon te maken.
Compact op te bergen.
kwalitatief goed materiaal.

#3 Cadac Citi Chef 40

Cadac heeft met dit model een tafelvariant op de markt gebracht. Het is een kleine gasbbq die er heel modern uitziet en dus ideaal is voor kleine tuinen of gewoon lekker op je balkon. Op de Citi Chef 40 is ruimte voor ongeveer 11 hamburgers dus dat is ruim voldoende. Het handige is ook dat er een mogelijkheid is om de hitte te regelen met de regelaar. Op de laagste stand geeft hij al genoeg warmte om je vlees op prima temperatuur te krijgen. De temperatuur is ook af te lezen in het deksel. Na gebruik is hij in een handomdraai schoon te krijgen mede dankzij het bakje die het vet opvangt.

Voordelen en nadelen:

Voordelen Nadelen
Het tafelformaat. Geen zijbrander
Makkelijk schoon te krijgen na gebruik. Houd de vlam in de gaten als je het deksel niet gebruikt voor windscherm.
De meegeleverde draagtas. Prijzige gasbbq
Mogelijkheid om uit te breiden met pizzasteen of bakplaat.
Regelaar om te bakken op de juiste stand.
Temperatuurmeter in het deksel.

#2 Cadac Carri Chef 50

Deze Skottel heeft qua uiterlijk meer weg van een bbq dan zijn voorganger die ook in deze lijst op #4 te vinden is. De Carri Chef 50 is in alle opzichten beter, maar dat is ook niet gek voor zijn prijs. Hij wordt geleverd met een deksel waardoor je nu ook makkelijk kan bakken en stoven. In de meegeleverde deksel zit ook gelijk een temperatuurmeter, waardoor je het vlees op de juiste temperatuur krijgt. Het grote kookoppervlak is ideaal om verschillende gerechten tegelijk te bereiden. Cadac heeft weer veel verschillende opties om deze bbq samen te stellen hoe je zelf wilt, met de accessoires die op de markt te koop zijn. Wil je meer weten over deze Cadac, bekijk dan even het onderstaande filmpje.

Voordelen en nadelen:

Voordelen Nadelen
Deze Cadac beschikt over een deksel met temperatuurmeter. Opbergtas is wat aan de kleine kant.
De geïntegreerde hittespreider die de warmte dus gelijk verdeeld. Het is een behoorlijk zwaar en flink pakket dus lastig te vervoeren.
Een ontsteker is nu ook toegevoegd. Het is een prijzige bbq.
Makkelijk schoon te krijgen.
De potten met kruidenrek die voor meer stevigheid zorgt en als bijzet tafeltje.

#1 Campingaz Party Grill 600

De nummer 1 van deze lijst is niet van Weber of Cadac maar Campingaz. Het is een compact pakket die je meeneemt als een koffer, waarin alles zit wat je nodig hebt voor een geslaagde bbq. Je kookt, grillt, bakt en er zit zelfs een plancha bij dus gooi je heerlijke garnalen hier op en je hebt een top maaltijd op tafel. Het is niet voor niks een party model, want je kan hier rustig 10 personen van eten voorzien. Het schoonmaken gaat ook makkelijk en dat komt door het vetopvangsysteem waar je water in kan doen, zodat het niet aankoekt. onderaan bij de poten zit een tafeltje voor extra stevigheid waar je bijvoorbeeld kruiden op kan zetten of de gasfles.

Voordelen en nadelen:

Voordelen Nadelen
De vele mogelijkheden om te koken, bakken, braden, grillen en de plancha. Het gewicht van 15kg is aan de zware kant.
Het compacte pakket om deze bbq te vervoeren. Minder accessoires beschikbaar dan Cadac.
Makkelijk schoon te maken.
makkelijk op te zetten en van stevige kwaliteit.
De prijs.

Top 5 beste houtskoolbbq’s

#5 Boretti Carbone houtskoolbarbeque

Dit is voor liefhebbers de ideale buitenkeuken, maar wel op houtskool. Het mooie uiterlijk spat ervan af en het is daarom echt een eye-catcher. Het stevige onderstel met 2 wieltjes zorgt ervoor dat je hem makkelijk kan verplaatsen. De bbq beschikt over 1 zijtafel die je kan in/uit klappen, waardoor je extra werkruimte hebt om eventueel sausjes, kruiden of vlees kan weg zetten. Het toffe aan deze bbq is de verstelbare kolenbak. Als je aan de hendel draait dan gaan de kolen omhoog of omlaag voor meer of minder warmte. Aan de zijkanten bevinden zich luchtrooster waardoor je dus ook de temperatuur kan regelen. Je leest de temperatuur makkelijk af op de ingebouwde thermometer. Beginnen je kolen langzaam op te branden, dan kan je makkelijk kolen toevoegen via de opening die aan de voorkant zit. Om de bbq schoon te maken kan je eenvoudig de aslade onder de bbq eruit schuiven en leegmaken. Deze buitenkeuken is met ruim €300 aan de prijzige kant, maar je haalt wel klasse, kwaliteit, stijlvol en functionaliteit in huis of beter gezegd buitenshuis

Voordelen en nadelen:

Voordelen Nadelen
Stijlvol en classy design. Door het deksel is de bbq alleen vanaf de voorkant te benaderen.
Verrijdbaar dankzij de wielen. Prijzig
Asopvanglade
Verstelbare kolenbak
Opening om tussentijds kolen toe te voegen.

#4 Weber Go-Anywhere

Zelf heb ik deze Weber nu een maand in gebruik en ben ik niks anders dan tevreden over mijn aankoop. Het is een goedkope bbq met de welbekende Weber kwaliteit. Ik ga vaak met mijn camper op pad en dit ding heet niet voor niks de Go-Anywhere. Het compacte model zorgt ervoor dat je hem makkelijk in en uit kan laden. Als je hem inklapt, dan draag je hem als een koffer mee. Zodra je de pootjes uitklapt heb je een leuke bbq die ruimte bied voor 6 hamburgers. Het deksel kan je aan de bbq ophangen, zodat de wind er niet bij kan komen. Deze bbq is erg functioneel gemaakt en er is overal aan gedacht. In het deksel zitten 2 ventilatieroosters die je zelf kan bedienen. Het deksel kan ook dienen als oven als die erop zit alleen heb je geen thermometer erop zitten. Ben je vaak op pad, dan raad ik deze topper echt aan.

Voordelen en nadelen:

Voordelen Nadelen
Het compacte reisformaat. Geen thermometer in het deksel.
De pootjes die dienen als klem om hem als koffer te vervoeren en tijdens het bbqen om hem van de grond te houden en stabiel neer te zetten.
De ventilatieroosters in het deksel maar ook in de bbq zelf.
Extra rooster voor de kolen.
Het deksel ophangen als windscherm aan de haakjes in het deksel.

#3 Boretti Fratello

Dit is een hele mooie bbq die er heel modern en chique uitziet. Hij is niet traditioneel rond, maar rechthoekig en met de kap/deksel heeft het wel wat weg van een oven. Het grilloppervlak bied ruimte voor 11 hamburgers. In de bbq zitten 4 luchtroosters en een ingebouwde thermometer, waardoor je dus de temperatuur nauw in de gaten kunt houden. Hij staat stabiel en ziet er zeer degelijk uit qua materiaal keuze. Aan de zijkant zitten 2 handvatten waar je eventueel je bbq gereedschap aan kan ophangen. Er zitten 2 gietijzeren roosters in, zodat je direct en indirect kan grillen. Dankzij 2 asopvangers is hij in een handomdraai schoon gemaakt.

Voordelen en nadelen:

Voordelen Nadelen
Het uiterlijk is mooi en stoer. Hij is met zijn €300 aan de prijzige kant.
Dankzij het deksel houdt het je vlees goed heet en met de thermometer hou je alles goed in de gaten. Door het vaste deksel kan je niet rondom de bbq staan om te grillen maar alleen aan 1 zijde.
Het grote grilloppervlak. Moeilijk te verplaatsen, omdat er geen wielen aan zitten.
Stevig en robuust gebouwd.
Handvatten van rubber om tangen en spatels aan te hangen.

#2 The Bastard Compact 2020

Dit is toch wel een droom bbq voor de echte liefhebber. Een die-hard grillmaster moet er zo één in zijn schuur hebben staan. Dit is een ideaal instapmodel voor een beginnende grillmaster. Het formaat en de prijs zijn nog goed te doen voor zo’n soort bbq. Het kleine grilloppervlak biedt ruimte voor 4 hamburgers. Deze Bastard kan je gebruiken voor verschillende kooktechnieken, denk hierbij aan: slowcooking, bakken, stomen, roken en grillen. Het deksel is voorzien van een mooie veer, waardoor je hem makkelijk opent en sluit. Onderin de Bastard zit een ventilatierooster die je zelf kan openen. De ingebouwde thermometer ziet er goed uit en zorgt ervoor dat je weet hoe het daarbinnen aan het gloeien is. Bovenop zit een draaischijf waarmee je de luchttoevoer kan regelen, maar gebruik wel handschoenen als je dat wilt doen, want het kan warm zijn. Dit is een prima green egg om mee te beginnen. Mocht je na dit model helemaal lyrisch zijn, kan je altijd nog uitbreiden naar een groter en duurder model.

Voordelen en nadelen:

Voordelen Nadelen
Het uiterlijk is echt stoer en sierlijk. Zwaar materiaal dus moeilijk te verplaatsen.
Door het keramiek kan het tegen hoge temperaturen, waardoor je kan grillen, roken, slowcooken en stomen. Dure bbq, maar dat weet je als je zo een green egg wil aanschaffen.
Het hoogwaardige kwalitatieve materiaal. Het kleine formaat is niet handig voor grotere gezinnen.
Kan buiten blijven staan het hele jaar door.
Stevig en handig onderstel.

#1 Weber Original Kettle E-4710 47 cm

Dit is de winnaar van de top 10 beste bbq. Op deze klassieke bbq van Weber is ruimte voor 8 hamburgers, dus plek genoeg voor vrienden en familie. Met Weber weet je gewoon dat je kwaliteit in huis haalt. Dit model is er in verschillende maten. In deze lijst is dit de nummer 1, omdat het gewoon een standaard bbq is zonder poespas, maar wel gewoon alles heeft wat een goede bbq hoort te hebben. De prijs is ook erg netjes voor de kwaliteit die je in huis haalt. Aan het handvat van de bbq zitten 2 haken om je spatels en tangen aan op te hangen. Het deksel kan je hangen aan de bbq als je die niet nodig hebt. Onder de bbq hangt een opvangschaal voor het as en overgebleven kolen. Met één druk op de knop valt al het as in de opvangschaal en is het dus makkelijker om schoon te maken. Dankzij de wielen heb je hem zo op de pak staan voor thuis.

Voordelen en nadelen:

Voordelen Nadelen
De opvangschaal voor het as. Niet compact genoeg om vaker te vervoeren.
De dekselhouder om je deksel aan op te hangen. Geen verstelbaar grillrooster, waardoor je dus niet de hoogte kan bepalen.
De wielen om te vervoeren.
De thermometer.
De kwaliteit van Weber.
De prijs.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *