Gopro hero 10 black review

De Gopro hero 10 black is een feit. De Gopro is mijn favoriete actioncam vanaf het eerste model. Het uiterlijk en design waren voor mij al genoeg om mijn eerste Gopro jaren geleden al aan te schaffen. Ik doe niet aan extreme sporten waarmee Gopro altijd pronkt in hun prachtige release video’s, maar ik maak altijd gretig gebruik van mijn actioncam. De Gopro gaat altijd mee op reis en ik maak dan filmmateriaal om later als een geheel te monteren, zodat ik een mooie herinnering aan mijn reis heb. Lees deze Gopro hero 10 black review en je twijfels zijn weg.

Wat is de Gopro hero 10 black?

Het is de nieuwste en in mijn ogen beste actioncam van dit moment. In de loop van de jaren zijn er natuurlijk allerlei ontwikkelingen en specificaties de revue gepasseerd, maar de hero 10 is echt de meest krachtigste Gopro tot nu toe. De chip die ze voor dit model gebruikt hebben is de GP2-processor en die zorgt ervoor dat de camera extreem snel is en videobeelden in 5.3K kan schieten met 60 frames per seconden (FPS). De foto’s worden gemaakt in 23 megapixels en zijn sterk verbeterd bij het schieten met weinig licht. Dit model bevat ook HyperSmooth 4.0-videostabilisatie in alle modi, dat wil zeggen dat het beeld stabiel blijft bij veel bewegingen.

De Gopro hero 10 black weegt maar liefst 127g en is 7cm breed, 3,4cm dik en 4,9cm hoog. Het is dus een extreem kleine camera die maar liefst 2 beeldschermen heeft met realtime weergave. Bij de voorgangers had het beeld weleens haperingen en had je een beetje vertraging, dankzij de nieuwe chip is dit verleden tijd.

Het design

Het enige verschil met de hero 9 in uiterlijk zijn de blauwe accenten die de hero 10 anders maken dan zijn voorganger op het gebied van design. Aan de voorkant van de Gopro hero 10 black stralen de blauwe letters. Boven de letters bevindt zich het beeldscherm, wat ideaal is voor selfies of voor vloggen. Je ziet precies hoe je in het beeld zit en je kijkt in realtime mee met jou eigen beeldmateriaal. Onder de lens zit een micofoon om jou beeldmateriaal van commentaar te voorzien. Ik moet wel zeggen dat ik de geluidskwaliteit van een Gopro nooit echt top vond en nog steeds niet. Ik koop een Gopro ook niet voor zijn microfoon, dus voor mij is het geen probleem dat dit geen top kwaliteit is.

Aan de zij, boven en onderkant zitten de knoppen en aansluitingen. De aan en uitknop zit aan de linkerkant. Dankzij de nieuwe chip gaat je Gopro een stuk sneller aan dan de hero 9. De rechterzijkant van de Gopro heeft het klepje met daaronder de aansluiting voor het opladen, de ruimte voor de accu en de gleuf voor de micro-SD kaart. Aan de bovenkant zit de opname knop voor foto’s en video’s. De onderkant heeft net als zijn voorganger al standaard van die pootjes zitten om je Gopro mee vast te mounten. Op de achterkant zit het grote LCD-scherm wat realtime meeloopt met wat je op dat moment aan het filmen bent.

De lens is weer verwisselbaar. Bij de hero 9 was de lens niet verwisselbaar, waardoor je dus niet een lens kon vervangen. De Gopro hero 10 black heeft dat wel en de lens is bovendien voorzien van een speciaal laagje wat ervoor zorgt dat er geen water of druppels op de lens blijven hangen. Ik vind dit een erg fijne toevoeging aangezien ik op vakantie vaak de Gopro op en onder het water gebruik. Bij zijn voorgangers baalde ik altijd als je achteraf zag dat er druppels op de lens zaten tijdens je opnames en dus de beelden kon wissen.

De binnenkant

De buitenkant van de Gopro hero 10 black is bijna niet veranderd ten opzichte van de hero 9. De meeste veranderingen zitten in de Gopro zelf. Dankzij de nieuwe GP2-processor is dit de snelste en krachtigste Gopro op de markt tot nu toe. Dankzij de chip zijn de framerates verdubbeld met de hero 9.

Even de framerates op een rijtje:

Gopro hero 9 Gopro hero 10
5.3K 30fps 5.3K 60fps
4K 60fps 4K 120fps
2.7K 120fps 2.7K 240fps
GP1-chip GP2-chip
Hypersmooth 3.0 Hypersmooth 4.0
Verschillen in framerates

Bij 4K en 120fps kan je mooie beelden maken en in de nabewerking alles mooi in slowmotion zetten. Bij 2.7K en 240fps kan je bijna elk beeld helemaal stil zetten. Door de GP2-processor is de beeldkwaliteit ook sterk verbeterd op plekken waar minder licht is. Loop je bijvoorbeeld door het bos of in de schaduw dan zorgt de camera ervoor dat je nog goed belicht kan filmen of fotograferen.

HyperSmooth 4.0 is toch wel een van de functies die het overstappen naar dit model erg aantrekkelijk maakt. HyperSmooth is er in 3 standen: uit, standaard en boost. De beelden zijn heel stabiel en niet meer zo wiebelig als je lekker aan het skiën, surfen, skaten of fietsen bent. De camera zorgt er ook voor dat de horizon ook daadwerkelijk horizontaal blijft tot wel 45 graden. Draai je de camera een beetje dan blijft de horizon dus ook echt horizontaal en stabiel en beweegt het beeld dus niet mee, tenzij je die 45graden voorbij gaat.

Ben jij aan het filmen en je ziet opeens een tof shot, waarvan je ook een foto wilt hebben dan kan je die zo uit de video halen in 19,6 megapixel. Wil je gewone foto’s schieten dan doet de Gopro hero 10 black dat in 23,6 megapixels.

Het overzetten van beeldmateriaal kan nu bedraad veel sneller dan wanneer je dit draadloos wilt gaan doen naar je smartphone of ipad. Gopro beloofd dat het draadloos nu ook 30% sneller gaat dan voorheen.

De GP2-processor is dus wel echt een flinke upgrade ten aanzien van de GP1-processor. De nieuwe GP2-chip is de komende jaren nog wel te vinden in de toekomstige Gopro’s. Mocht je nog twijfelen over het aanschaffen van een hero 9 of de nieuwe hero 10, dan moet deze GP2-chip je wel over de streep trekken.

Gopro hero 10 black

Accessoires

Een extra batterij is nooit een overbodige luxe. Met een volle accu kan je ongeveer 2 uur gebruik maken van je Gopro. De accu van de hero 9 past gelukkig ook in de hero 10, dus dat scheelt weer in kosten. Gelukkig is de manier van mounten niet veranderd, dus je oude accessoires hoeven niet de prullenbak in. Een micro-SD kaart is ook iets wat je echt nodig hebt voor de Gopro hero 10 black, want die is helaas niet meegeleverd. De opslag van filmpjes en foto’s gaan het beste op een Sandisk Extreme van 128 of 256 GB.

Bij het aanschaffen van mounting accessoires moet je jezelf echt afvragen waarvoor je de Gopro wilt gaan gebruiken. Voor elk gebruik is er wel een mount beschikbaar, of je nou gaat snowboarden of de Gopro wilt mounten aan je hond, het is allemaal mogelijk.

Ervaringen

Mijn ervaring met de Gopro hero 10 is echt helemaal geweldig. Ik ben helemaal weg van de beeldkwaliteit en de functies die deze camera allemaal heeft. Ik heb ook een grote upgrade gemaakt aangezien ik van de Gopro hero 5 black naar de hero 10 black ben gegaan. De reden waarom ik niet voor een hero 8 of 9 ben gegaan was voor mij een lastige. Mijn hero 5 werkte nog prima en ik was nog tevreden over de beeldkwaliteit en überhaupt de kwaliteit van een Gopro. Ik heb echt gewacht op de hero 10, omdat ik grote veranderingen had verwacht aangezien het een jubileum model is.

Qua uiterlijk had ik eigenlijk een totaal nieuwe look in gedachten ten aanzien van de hero 9, maar vergeleken met mijn hero 5 is dit echt een nieuwe look. Het LCD scherm aan de voorkant is voor mij echt een verademing, je zit er nooit meer naast als je een selfie wilt schieten. De pootjes die nu standaard aan de Gopro zitten zijn ook echt ideaal, omdat je niet eerst een frame eromheen hoeft te doen.

Zoals in de intro beschreven gebruik in de actioncam’s veelal op mijn vakanties om te gaan suppen, hiken, surfen of om te zwemmen. De camera is waterdicht zonder extra hoes eraan te bevestigen. De waterdichtheid is tot 10 meter diepte.

De ervaring van enkele andere gebruikers zijn ook zeer positief. De meeste mensen stappen over van een ouder model. Ben je in het bezit van een hero 9 dan is de stap het kleinst en misschien niet direct de moeite waard om over te stappen. Kom je van een hero 8 of lager dan is de keuze om een hero 10 te kiezen een hele verbetering. De snelheid van de nieuwe chip is ook een veel genoemd pluspunt. De camera reageert snel op de keuzes die jij maakt op het touchscreen bijvoorbeeld.

Conclusie

In deze Gopro hero 10 black review heb ik je proberen mee te nemen in mijn ervaring met deze geweldige nieuwe krachtige actioncam. De Gopro hero 10 black is voor jou echt geschikt als je voorheen een hero 8 of lager in je bezit had, want de nieuwe chip en functies zijn echt een upgrade. Heb jij de hero 9 dan zou ik die lekker houden en niet de overstap maken, want de hero 9 is ook gewoon nog steeds een topper in zijn klasse. Het prijskaartje wat aan de Gopro hero 10 hangt is een flinke, maar uit eigen ervaring weet ik dat je er jaren plezier van hebt. Ik heb mijn hero 5 inmiddels ook al 5 jaar in mijn bezit en die werkt nog steeds naar behoren alleen ben ik wel toe aan nieuwe functies en de verbeterde beeldkwaliteit.

Wil je jou spectaculaire acties op beeld vastleggen of je mooie vakantie herinneringen delen met vrienden dan is de Gopro hero 10 black jou beste vriend!

Ben je niet overtuigd of wil je minder geld uitgeven voor je eerste actioncam? ga dan voor de Hero 9 black.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.