DJI mavic mini review

Wil jij je eerste drone kopen maar weet je niet welke geschikt is voor jou? Zoek niet verder want de Dji Mavic Mini is echt een geweldig instapmodel en meer dan dat. Hij is ideaal om mee te nemen en voor iedere beginner een eitje om te besturen.

Wat is een drone?

drone

Een drone is een onbemand bestuurbaar vliegvoertuig. In kindertaal gewoon een bestuurbaar vliegtuigje. Je kan vanaf de grond je drone besturen met een afstandbediening. Je hebt drones in verschillen soorten, mate en prijsklasses. Een van de bekendste al dan niet de bekendste fabrikant van drones is DJI. De meeste drones zijn quadcopter drones en dat wil zeggen dat ze zijn uitgerust met 4 propellers. Hieronder bespreek ik de DJI Mavic Mini.

Dji mavic mini

Welke drone wil jij kopen? Ik heb inmiddels een DJI mavic mini en daar ben ik zeer tevreden over. Hiervoor had ik een DJI pantom 3 standard. Dit was een stevige en grote drone die erg stabiel in de lucht bleef hangen, maar niet ideaal was om overal mee naar toe te sjouwen. Toen ik hoorde dat de wetgeving (hier vertel ik later meer over) ging veranderen voor drone eigenaren ben ik gelijk omgeschakeld naar de DJI mavic mini. De DJI mavic mini is echt een genot om in je bezit te hebben.

Het meest fijne vind ik dat hij echt draagbaar is. Als je deze drone koopt neem dan gelijk de fly more combo want hier zitten 3 accu’s bij, een mooie handige koffer, een oplaadstation voor alle 3 je accu’s, reserve propellers, de remote controller en guards om binnen te vliegen. Dit pakket is wel duurder maar in mijn ogen wel echt een meerwaarde want je hebt gewoon extra accu’s nodig. De mavic mini is makkelijk te besturen en het vergt geen enkele ervaring. Via de app DJI Fly is hij simpel te koppelen en eenvoudig te gebruiken.

Dji Mavic Mini

De remote controller

De remote controller ligt lekker in de hand en is ook erg handzaam omdat hij inklapbaar is. Je klapt de handgrepen uit en daaronder zitten de joysticks vast die je makkelijk los kan klikken om vervolgens op de juiste plek vast te draaien. Je smartphone maakt verbinding met de controller door middel van een bijgeleverd stekkertje. Het stekkertje is maar ongeveer 10 cm lang waardoor je dus niet zit te klooien met een snoer wat er maar los bij hangt. De kabel gaat in de zijkant van je controller en vervolgens in je smartphone. Je smartphone kan je klemmen tussen de handgrepen waardoor je het scherm van je smartphone goed kan zien. Op je smartphone moet je ook de app DJI Fly installeren en openen om daadwerkelijk te zien waar je vliegt en om eventuele instellingen aan te passen.

De drone

De drone zelf is inklapbaar wat erg fijn is omdat je hem zo echt overal mee naar toe kan nemen. Hij past ingeklapt gewoon in je jaszak en in je andere jaszak kan je dan de controller doen en weg ben je. Hij voelt wel wat fragiel aan omdat hij van plastic is en het heeft wel iets weg van een speelgoeddrone, MAAR dat is hij zeker niet! Het is echt een krachtpatser voor zo’n kleine drone. Het meest fijne aan de drone is het gewicht van maar liefst 249g waarom dit zo fijn is leg ik uit onder het kopje wetgeving. De propellers van de drone zijn opklapbaar waardoor hij zo makkelijk mee te nemen is. Aan de achterkant van de drone zit de ingang voor de accu waar je ongeveer zo’n 25 minuten mee kan vliegen. Onder de drone hangt een camera die tijdens het opbergen is beschermd met een transparant kapje. De camera kan in 2,7K resolutie filmen bij maximaal 30 fps. Foto’s maakt hij in 12 megapixels. De camera hangt aan een gimbal die heel soepel meedanst waardoor je weinig schokkend beeldmateriaal krijgt. Ik vind de kwaliteit van foto’s en filmpjes erg mooi en ben echt verrast dat dat mogelijk is voor zo’n kleine drone. Het bereik is prima, je kan in een open ruimte wel de 700/800m ver vliegen. Qua hoogte is de maximale hoogte om te vliegen 120m en dit kan hij ook goed halen mits er teveel wind staat.

DJI Fly app

De DJI Fly app is heel gebruiksvriendelijk. Je vindt op www.youtube.com genoeg filmpjes over de DJI Mavic Mini en de app. Met de app kan je gave quickshots instellen. De voorgeprogrammeerde quickshots die de drone kan afleggen zijn heel cool. Ik ben zelf fan van de helix, waarbij de drone automatisch rondom het door jou aangewezen object vliegt en daarbij steeds hoger en verder gaat en het gelijkt filmt. Zo heb je meerdere opties genaamd: rocket (als een raket schiet die dan omhoog boven het object wat je aangeeft), circle (een rondje maakt om het object heen), dronie (de drone vliegt langzaam achteruit en omhoog terwijl de camera blijft filmen op het aangegeven object) en mijn favoriet de helix. Bij al de quickshots maakt hij logischerwijs gelijk een filmpje. Op de app is te zien waar je vliegt vanuit het cameraperspectief en ook op de kaart. Op de app is ook te zien of je in een no-fly zone begeeft of dat je er wel mag vliegen.

Wetgeving

Aan het vliegen met een drone zijn sinds 1 januari 2021 wat strengere regels verbonden. De regelgeving kan je vinden op rijksoverheid.nl. De belangrijkste regels voor een DJI Mavic Mini zet ik even op een rijtje. Hij weegt 249g omdat je bij een gewicht van meer dan 250gram een theoriecursus moet volgen. De regels voor een DJI Mavic Mini zijn nodig omdat er een camera onder hangt.

De 5 belangrijkste regels op een rijtje:

  • Je mag niet hoger dan 120m vliegen.
  • De drone moet in het zicht vliegen.
  • Vliegen boven een mensenmenigte is verboden
  • Je drone moet geregistreerd zijn bij het RDW.
  • Je mag niet vliegen in no-fly zones!

Voor meer regels kijk je op de site van de rijksoverheid.

dji mini
DJI Mavic Mini

DJI Mavic Mini 2

Inmiddels heb je ook de DJI Mavic Mini 2. Ik bespreek hier de grootste verschillen en daaruit kan je beslissen of je de mini 1 of mini 2 gaat kopen. Qua uiterlijk is er niet veel veranderd. Hij weegt nog steeds 249gram en hij is nog steeds grijs, MAAR de camera filmt nu in 4K en dat is een aanzienlijk groot verschil. Op de proppellers zitten nu gouden strepen in plaats van zilveren strepen en er zit een statusled op de voorkant van de Mini 2.

De controller is wel helemaal anders dan de Mini 1. De controller is groter en zwaarder geworden en de telefoon gaat nu aan de bovenkant van de controller. De controller is hetzelfde als de DJI Mavic Air 2.

Met de app kan je nu kiezen uit dezelfde quickshots maar ze hebben 1 quickshot toegevoegd en dit is de boomerang (de drone vliegt nu van je weg en komt weer terug terwijl het filmt).

Het bereik van de drone is wel aanzienlijk verbeterd. Je kan met deze drone veel verder vliegen omdat ze gebruik hebben gemaakt van een andere systeem waarmee de controller met de drone communiceert. De accu’s zijn vrijwel gelijk gebleven. De motor is ook iets sterker maar dit geeft een minimaal verschil. Hij is alleen ietsjes sneller geworden.

Als laatst is de prijs een verschil, logischerwijs is de Mini 2 duurder.

Conclusie

Welke drone moet je nou kopen als je voor je eerste drone wilt gaan? Mijn advies is om zeker een DJI Mavic Mini te kopen. Je moet zelf de afweging nemen of je voor de Mini 1 of Mini 2 gaat. Ikzelf zou nu voor een Mini 2 gaan omdat ik al goede ervaring heb met de Mini 1, maar ik kan me voorstellen dat je voor de Mini 1 gaat als het je eerste drone is. Het grootste voordeel vind ik dat hij heel makkelijk mee te nemen is en je dus geen shot hoeft te missen. Ik raad wel aan om de fly more combo te kopen of je nou de 1 of 2 koopt. Mocht je twijfelen over een drone ga dan echt voor de DJI Mavic Mini want hier ga je geen spijt krijgen!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *