Airfryer of frituurpan

De discussie over de keuze die je kan maken tussen een airfryer of een frituurpan is tegenwoordig aan. Is een airfryer daadwerkelijk gezonder als een frituurpan? Is een frituurpan lekkerder van smaak of gaat jou voorkeur toch uit naar een airfryer? Wat zijn nou alle verschillen tussen de twee. Bij mij thuis eten we zowel uit een frituurpan als uit een airfryer. Ik vertel in mijn review mijn eigen mening maar ook wat het internet zegt over de verschillen en overeenkomsten.

Wat is een airfryer?

Alle airfryers bakken met hete lucht en dus met weinig tot geen olie. Doordat je met hete lucht frituurt/bakt/grillt is jou eten minder vet en dus gezonder en meer verantwoord. Een airfryer hoef je niet alleen te gebruiken voor het frituren van je friet, frikandellen, kroketten of andere snacks maar je kan er ook andere gerechten mee klaar maken. Je kan er een taart, kip, groenten, aardappelen en meer in bakken of grillen. Voor een airfryer zijn ook allerlei accessoires op de markt waarmee je nog meer kan klaarmaken, denk hierbij bijvoorbeeld aan muffins of oliebollen. Wil je de airfryer gaan gebruiken voor friet, kijk dan wel even welke friet je erin gaat doen. Je kan namelijk in de winkel ook friet kopen die zijn geschikt voor de airfryer of oven. Vindt je het lekker om zelf verse frietjes te bakken dan zou je zelf even moeten testen wat je lekkerder vind. Persoonlijk vind ik friet en snacks uit de ouderwetse frituurpan lekkerder, maar over smaak valt te twisten natuurlijk.

Hoe werkt een airfryer?

Bij een airfryer warm je lucht op tot 200graden celsius. De hete lucht die je hebt aangemaakt circuleert door de pan waardoor je eten gelijkmatig en rondom gaar en knapperig wordt. Bij de meeste airfryers kan je de baktijd en de temperatuur instellen en dat is weer afhankelijk van wat je wilt gaat bakken. De wat duurdere airfryers hebben al voorgeprogrammeerde bakprogramma’s. Het is natuurlijk hartstikke fijn als je een kip wilt bakken dat je alleen op de knop van kip hoeft te drukken en hij stelt dan zelf de temperatuur en baktijd in.

Waar moet je op letten bij het kopen van een airfryer?

Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Bij een frituurpan is het meestal niet zo moeilijk en die werken vaak op dezelfde manier. Bij een airfryer is dat wel echt anders. Voor een klein huishouden van 2 tot 3 personen heb je genoeg aan een kleine airfryer met een laadvermogen van 0,6 tot 1 kg. Heb je een groot gezin van 4 tot 6 personen dan heb je een laadvermogen van 1 tot 1,5 kg nodig. Een groot formaat van 1 tot 1,5kg is ook uitstekend geschikt voor het bakken van een taart.

Er zijn ook verschillende technologieën die ze gebruiken om je eten lekker knapperig te maken. Wil je de airfryer gebruiken voor alleen frituren of ben je ook van plan om andere gerechten te bakken? Dat is ook een vraag die je jezelf moet stellen. Wil je er ook andere gerechten mee bakken dan moet je je ook verdiepen in de accessoires die je nodig hebt en de ene airfryer is wel uit te breiden met accessoires en de andere airfryer niet.

Niet alle airfryers gebruiken ook dezelfde technologie om te bakken. Het merk Tefal gebruikt een technologie waarbij je 1 eetlepel olie nodig hebt om je snacks te bakken. Je hoeft de airfryer maar kort voor te verwarmen. boven in de pan bevindt zich het verwarmingsgedeelte en door de verbeterde hete luchtstroom zijn de gerechten sneller en gelijkmatig gaar. Deze technologie noemen ze: 3D Air Pulse. Philips heeft ook zo’n soort technologie waarbij je aan 1 eetlepel olie al genoeg hebt alleen noemen zij het: RapidAir. De hete lucht komt dan van bovenaf de pan en wordt via propellers omlaag geduwd door de dubbele wand. Op de bodem van de pan ligt een stervormig element en die zorgt ervoor dat de hete lucht gelijkmatig je eten gaart. Naast deze technologie heeft Philips ook nog Twin Turbostar. Met Twin Turbostar wordt al het vet dat vrijkomt van het bakken of grillen gelijk afgevoerd naar de bodem van de pan, waardoor je nog net iets gezonder bezig bent. Voorverwarmen is niet meer nodig met deze technologie, doordat de motor en het verwarmingselement meer power heeft.

Let er ook op of je een airfryer wil met voorgeprogrammeerde bakprogramma’s. Het is erg makkelijk want zo hoef je zelf de baktijd en temperatuur niet meer in te voeren. Met 1 druk op de knop bak je jou favoriete gerecht lekker knapperig en gaar.

Hoe maak je een airfryer schoon?

Bij een frituurpan is het een hels karwei om hem schoon te maken met al dat frietvet. Bij een airfryer gaat dat sneller en makkelijker omdat je geen frietvet hebt. Als je goed voor je airfryer wil zorgen moet je 3 onderdelen schoon maken. Je moet de mand schoonmaken waar de snacks of gerechten in komen te liggen. Je laat de mand eerst weken in warm water met een beetje afwasmiddel en vervolgens kan je met een zachte spons of afwasborstel boenen. Om de antiaanbaklaag in topconditie te houden is het belangrijk dat je geen harde schuurspons of hardnekkige ontvetters gebruikt. Het 2de onderdeel dat je moet schoonmaken is de binnenpan waar al de etenssappen en vrijgekomen vetten in terecht komen. Die maak je eigenlijk schoon op precies dezelfde manier als de mand. Het verwarmingselement is het 3de onderdeel dat je moet schoonmaken om te voorkomen dat je geen aangebrande geur verspreidt. Bij het schoonmaken van het verwarmingselement zorg je ervoor dat de stekker uit het stopcontact is en je zet de airfryer op zijn kop. Je trekt de lade van de airfryer open, zodat je er goed bij kan. Met een vochtige zachte spons (warm water) kan je het verwarmingselement schoonmaken. Wil je de hoekjes schoonmaken dan kan je daar komen met een tandenborstel. Ten slotte maak je met een theedoek alles weer droog.

Als je dit allemaal teveel werk vind dan kan je de binnenpan en de mand ook in de vaatwasser doen, het risico is dan wel dat de antiaanbaklaag sneller slijt en dof wordt. Het verwarmingselement kan je niet in de vaatwasser doen dus die moet je sowieso met de hand schoonmaken. Wil je van die nare geurtjes af na het schoonmaken? Snijd dan een citroen door het midden en gebruik de ene helft om de mand mee in te smeren en de andere helft voor de binnenpan. Laat vervolgens de ingesmeerde binnenpan en het mandje 30 minuten staan om in te trekken. Na die 30 minuten kan je hem afspoelen met lauwwarm water en vervolgens kan je het afdrogen met een theedoek.

De frituurpan

We kennen allemaal wel een frituurpan. Je bakt je friet en snacks in vet of olie lekker knapperig. Voor een huishouden van 4 tot 6 personen is een frietpan van 3 liter voldoende. Heb je echter een groter huishouden kies dan voor een frietpan met 6 liter inhoud. Er zijn ook dubbele frituurpannen waar je in de ene kant je friet kan bakken en aan de andere kant de snacks. Mijn eigen ervaring met een dubbele frietpan is niet heel praktisch. Hij weegt een stuk zwaarder en het schoonmaken ervan is ook dubbel werk. Persoonlijk gaat mijn voorkeur dan uit naar een enkele frituurpan, maar dan doe je er wel wat langer over maar dan heb je wel meerdere rondes waarvan je kan genieten van je frietjes en snacks. Er zitten ook geurenfilters bij sommige waardoor je weinig tot geen last hebt van de stank, maar eerlijk gezegd blijft de frituurlucht altijd wel hangen. Vandaag de dag bestaan er ook frituurpannen met vetfilter waardoor je minder vaak het vet hoeft te verversen.

Hoe maak je een frituurpan schoon?

Regelmatig moet je het vet vervangen om ervoor te zorgen dat je friet en snacks knapperig en goed van smaak blijven. Om de frituurpan zelf schoon te krijgen heb je eigenlijk een 3 mogelijkheden. Met de hand en afwasmiddel, in de vaatwasser of met frituese reiniger.

 1. Met de hand en afwasmiddel is misschien wel de meest simpele manier. Je maakt een sopje met afwasmiddel (liefst met citroen, want dit ontvet het best en ruikt lekker fris) en warm water. Je legt het frietmandje, de binnenpan en het deksel in het sopje en laat het zo even weken. Daarna ga je met een zachte spons te werk om vervolgens met een theedoek af te drogen. Ga niet net als bij de airfryer te werk met een schuurpons want dit tast de antiaanbaklaag aan.
 2. Haal de frituurpan helemaal uit elkaar en leg de onderdelen in de vaatwasser. Kijk van te voren wel even in de handleiding welke onderdelen vaatwasbestendig zijn. Knal er een vaatwastablet bij en spoelen maar. Het is ook mogelijk om de frietpan met koud water te vullen tot het maximaal streepje (3/4) en vervolgens doe je het mandje erin met een vaatwastablet. Zet de frietpan op 90 graden en laat die maximaal 10 minuten aan. Zet wel een raam open want er komen erg veel dampen vrij met deze methode.
 3. Tot slot de laatste optie om je frituurpan lekker schoon te krijgen. Doe warm water in de binnenpan om vervolgens de juiste hoeveelheid friteusereiniger (zie beschrijving etiket) erbij toe te voegen. Laat dit 15 minuten in werken en klaar is Kees.

Airfryer of frituurpan?

Ze hebben allebei hun voor en nadelen. Hierboven heb je kunnen lezen hoe beiden te werk gaan. Ik beschrijf hier in het kort even de voor en nadelen van beiden.

Airfryer

voordelen:

 • Gezonder
 • Geen of weinig olie nodig.
 • Je kan er meerdere gerechten in klaarmaken om te bakken, frituren of grillen.
 • Makkelijk schoon te maken.
 • Weinig vieze luchtjes.
 • Uit te breiden met accessoires.

nadelen:

 • Het duurt langer voor je friet en snacks klaar zijn.
 • Persoonlijk vind ik friet en snacks uit de frituurpan lekkerder van smaak.
 • Duurder als een frituurpan.

Frituurpan

voordelen:

 • Goedkoper.
 • Ik vind het lekkerder van smaak.
 • Het is binnen 5 minuten klaar.

nadelen:

 • De frituurlucht blijft lang in je huis hangen.
 • Schoonmaken is niet makkelijk i.v.m. frietvet.
 • Ongezonder als een airfryer.

Conclusie

Je moet jezelf echt afvragen waar je het voor wilt gaan gebruiken. Wil je meer dan alleen friet en snacks ermee bereiden of wil je gezonder snacken? Kies dan voor een airfryer. Wil je de smaak van een snackbar proeven of snel even wat snacks op tafel hebben? Neem dan aan frietpan. Wij hebben thuis beide apparaten omdat we friet en snacks uit de frituurpan echt lekkerder van smaak vinden. Wij hebben een airfryer omdat we vaak gerechten hebben van Hello Fresh en daarbij zitten vaak gerechten die in de oven moeten en dus gaat dat een stuk sneller in de airfryer dan in onze combimagnetron. Het is ook fijn dat je de airfryer kunt gebruiken voor meer dan alleen friet en snacks.

Kopen?

Koop hieronder de top 3 airfryers volgens coolblue door op de groene buttons te klikken.

Koop hieronder coolblue’s keuze voor een frituurpan door op de groene buttons te klikken.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *